Urządzanie kuchni – nowocześnie i funkcjonalnie

Data dodania: 30.05.2016


Zastanawiając się nad ulubionym pomieszczeniem w domu większość osób zgodnie stawia na kuchnię. To właśnie w tym miejscu powstają wyśmienite potrawy, kończą się najlepsze przyjęcia, a zaczyna większość poranków. Aranżacja wnętrz w taki sposób, aby kuchnia była miejscem funkcjonalnym i pięknym jest więc niezwykle ważna. Projektując domy, architekt powinien zwrócić szczególną uwagę, aby koncepcja architektoniczna pozwalała właśnie na taki efekt końcowy.

Jak wygląda nowoczesna kuchnia? W dużej mierze czerpie z rozwiązań współczesnego designu, który opiera się na prostych formach. Stąd niezwykła popularność stylu minimalistycznego w aranżacji wnętrz (zobacz: pracownia architektoniczna Studio AG Szczecin). W zależności od osobistych preferencji sprawdzą się także style: klasyczny, retro czy toskański.

Otwarta przestrzeń

Jednym z najbardziej popularnych trendów, jeśli chodzi o urządzanie kuchni jest wykończenie jej w konwencji open space. Chodzi po prostu o otwarcie przestrzeni na pokój dzienny czy też salon, zamiast ograniczania pomieszczenia ścianami i tworzenia odosobnionego, zamkniętego pokoju.

Kuchnia może być całkowicie otwarta na salon albo oddzielona elementami wyposażenia, tak aby bez zastosowana ścian stworzyć strefy w pomieszczeniu. Zaplanowanie tego typu rozwiązań powinno mieć miejsce na etapie dopracowywania koncepcji architektonicznej całego domu, dzięki czemu nie będą potrzebne inwazyjne przebudowy w trakcie eksploatacji budynku.

Proporcje przy pracy

Planując urządzanie kuchni nie sposób nie pomyśleć o umiejscowieniu wyposażenia, które będziemy wykorzystywać do codziennego gotowania i przyrządzania potraw. Warto przy tym wykorzystać zasadę trójkąta roboczego. Mówi ona o tym, jakie odległości powinno się zachować przy ustawianiu trzech głównych elementów wyposażenia kuchni, które odpowiadają za trzy kluczowe obszary kuchenne. Są to lodówka, jako strefa przechowywania żywności, zlewozmywak, czyli strefa zmywania oraz kuchenka, czyli strefa gotowania. Specjaliści (zobacz: Studio AG) przy tworzeniu projektów architektonicznych radzą, aby zachować następujące proporcje:

  • między lodówką a zlewozmywakiem: 120-210 cm,
  • między zlewozmywakiem a kuchenką: 120-210 cm (w małych pomieszczeniach może to być 90 cm),
  • między kuchenką a lodówką: 120- 270 cm.

Dzięki odpowiedniemu ustawieniu urządzeń w kuchni zapewnimy sobie komfort pracy i wygodę w codziennym gotowaniu.

Meble i wyposażenie

W kwestii wyboru odpowiednich mebli i wyposażenia kuchennego najlepiej kierować się potrzebami mieszkańców. Inne wymagania będą stały przed aranżacją wnętrza kuchni dla kilkuosobowej rodziny, a inne przed młodą parą, która sporadycznie przygotowuje posiłki na własną rękę.

Jeśli metraż domu na to pozwala, bardzo ciekawym wizualnie i praktycznym rozwiązaniem jest montaż wyspy kuchennej. Taki element nie tylko pozwala na uzyskanie większej powierzchni roboczej, ale również stanowi doskonałe rozwiązanie, zgodne z najnowszymi trendami w aranżacji wnętrz.